#Fresh

#Fresh – Melancholic Punk – This is it

Aproape fiecare formație de muzică alternativă de pe la noi, când începe să compună, are vise mari, cu toții se văd în ceva vreme pe scene la Glastonbury, Pinkpop sau Sziget, și în consecință se aruncă la a face piese cât mai „internaționale”, în general în limba engleză, și așteaptă momentul oportun. Firește, de multe ori piesele sunt sub așteptări pentru că tot timpul ceva trădează proiectul: fie că e pronunția, versurile, producția, dar mai tot timpul artițștii români cu aspirații internaționale ajung să se împotmolească în aceleași tertipuri „românești”.

Există și excepții, totuși, și am văzut de-a lungul timpului că meteoric mai apare și câte un proiect cu super mult potențial internațional. Melancholic Punk (proiectul solo al lui Doru Trăscău de la The Mono Jacks), prin prima piesă lansată – This is it – pare că se pregătește pentru altceva decât ritualicele festivaluri românești.

La o primă ascultare, dacă nu-i știi timbrul vocal inconfundabil, n-ai spune că sună a ceva făcut la noi. Instrumentalul îmi amintește puțin the The National din perioada Trouble will find me, curgând foarte discret, cu o linie vocală în care nu se simte stilul pe care Doru l-a patentat cu succes The Mono Jacks, practic căutând o altă formă de reprezentare a sa, care să nu fie o continuare firească și trasă la indigo cu ce ne-a obișnuit.

Consider că după momentul Push the pedal, o piesă mai veche de la The Mono Jacks de pe un album absolut superb, Now in stereo, care, din toate punctele de vedere mi se pare în continuare una dintre cele mai curajoase compoziții pe care le-au produs, piesa This is it este, poate, revelația verii în materie de construcție și deschidere din muzica alternativă din România, evitând să plângă pe limba ascultătorului doar ca să fie în trend.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *