#Fresh

#Fresh – Paul Tihan – O pană ce mângâie

La început de 2024, scena alternativă din România s-a mișcat foarte bine, și uite că după prima lună avem promisiuni de albume, single-uri lansate, clipuri făcute, și tot ce-i mai bun pentru a anunța un an plin.

Paul Tihan și-a arătat intenția de a ieși cu un album în viitorul foarte apropiat, și asta este nu mai departe de luna Martie, când pornește într-un mini turneu alături de Andra Andriucă, artistă care se află în aceeași ipostază, pregătită să arate lumii un album full. Până la album, Paul Tihan a lansat un single intitulat „O pană ce mângâie”, piesă care vine stilistic în continuarea celor propuse de Paul în ultimii ani. Am ascultat piesa, am încercat să folosesc instumentele autorului în a percepe cu exactitate ce se dorește în versuri, însă recunosc că mi-a fost destul de greu să-i urmăresc pașii după cheia de lectură oferită în descrierea clipului, de unde citez: „”Unele întâmplări sunt menite să existe în viața noastră și mai apoi să coexiste alături de noi și direcțiile înspre care ne aplecăm sinceritatea. O fâșie subtilă de lumină desparte punțile firescului de cursorul naturii noastre. Această „pană ce mângâie” învață să zboare zi de zi în dedesubturile neliniștii noastre, până când neputința devine rampă spre lumină. Oricât de tare simți că te afunzi, această „pană ce mângâie”, în orice mod și în orice fel ar fi ea, va fi pregătită să te apuce de umeri în sus. doar stai și ascultă 🌻”

Piesa, în fapt, am perceput-o ca un strigăt de ajutor care-și primește răspunsurile la timp, care nu așteaptă ca ecoul să potențeze anxietatea care plutește în atmosfera clipului, resimțită de altfel și în versuri. Poate nu în cheie muzicală, dar ca mesaj și stare, piesa m-a dus cu gândul la „Runaway Train” de la Soul Asylum. Deși poate părea că nu au legătură între ele, versuri ca „E o pană ce mângâie/ Doar stai și ascultă” se apropie foarte mult de „Runaway train never comin’ back/ Runaway train tearin’ up the track/ Runaway train burnin’ in my veins/ Runaway but it always seems the same” conturând o imagine a unei salvări care se vede în tot acest timp ascunsă în spate, pregătită să intervină când situația o cere mai mult.

Dacă așa sună această primă piesă a anului de la Paul Tihan, abia aștept să văd albumul întreg care va fi cu siguranță o revelație muzicală a anului 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *