Interviu

Interviu | Narcis Axinte: „Când te urci pe scenă sau creezi ceva, măcar pentru câteva momente, grijile și problemele vieții dispar și simți că faci parte din ceva mai mare ca tine.”

În câteva zile începe Rocanotherworld, și ca să marchez evenimentul am zis să fac un interviu aparte, cu un om care deține un record destul de greu de bătut – a urcat pe scena acestui festival în fiecare an din 2017 încoace, și o va face și anul acesta. Da, recordmanul nostru este Narcis Axinte, pe care probabil îl știți de la The Schnitzels, Jurjak, Tourette Roulette, Harlequin_Jack, We Singing Colors sau LVX Machina. Este un instrumentist desăvârșit & polivalent, și asta cred că puteți vedea singuri la un singur search pe youtube la oricare din proiectele menționate anterior. Am vorbit despre muzică având ca punct de pornire prezența sa aproape-permanentă de la festivalul Rocanotherworld.

*Jurjak va cânta pe scena Rocanotherworld, Sâmbătă, 22 iunie. Programul complet al festivalului poate fi consultat aici.

Polifonic: Uite că la finele săptămânii începe Rocanotherworld și m-am gândit la tine direct când mi-am pus în cap să fac o serie de interviuri legate de festival pentru că tu ești poate omul cu cele mai multe prezențe pe scena Rocanotherworld. Aproape în fiecare an ai fost pe scena festivalului, și ești unul din oamenii care l-a văzut în toate etapele de dezvoltare. Cum ai simțit tu creerea acestui festival de la an la an?

Narcis: Am cântat la toate edițiile mai puțin prima cred. Cu 5 formații până acum – Harlequin_Jack de două ori, Tourette Roulette de trei ori, Jurjak urmează de patru ori, cu The Schnitzels o dată (sper să ne cheme și la anul *wink) și anul trecut cu We Singing Colors.  Am cântat la toate orele, de la opener la headliner, pe toate părțile scenei. Am văzut cum crește festivalul de la an la an, din ce în ce mai bine și din ce în ce mai profi. Personal locația mea preferată în care s-a desfășurat festivalul a fost la pârtia de ski. Îmi plăcea foarte mult cum se vedea publicul de pe scenă, aproape ca la amfiteatru. Dar și locația de acum de la Brizo este close second, e mai frumos amenajată și împărțită și nu mai trebuie să urci și să cobori dealul de 100 de ori pe zi. Plus că acum sunt și mai multe activități la care poți să participi, practic ai ce să faci toată ziua, iar în caz de ploaie este mult mai safe. Iubesc Iașiul și oamenii din el. Este a două mea casă, unde mereu mă simt bine și unde am foarte mulți prieteni. Faptul că particip la acest festival drag de atâta timp nu poate decât să mă bucure și sper să fiu chemat in fiecare an de acum încolo fiindcă voi veni cu cel mai mare drag.

  Personal am cochetat cu ideea de a cânta în doi, doar cu chitară și tobă încă din 2012 când am început cu Harlequin_Jack.

  Polifonic: Tu ești unul dintre cei mai polivalenți oameni pe care îi știu – ai cântat la chitară, ai cântat la bass, voce, synth, le-ai făcut pe toate în formații, și pe toate foarte bine, de fiecare dată. Unde îți este zona de confort atunci când cânți, la ce instrument, și pe care îl simți ca o provocare de fiecare dată când trebuie să performezi?

  Narcis: Mie îmi place enorm să cant și să fiu pe scenă, indiferent de instrument. Pentru mine piesa/melodia este cea mai importantă și înțeleg atribuțiile fiecărui instrument într-un cântec, de aceea mă simt bine în orice parte a scenei. Momentan ce fac la The Schnitzels mi se pare că e în zona mea de confort deoarece chitara este instrumentul meu de baza dar în același timp și cea mai mare provocare, pentru că suntem doar doi pe scenă (tobă și chitară) și trebuie să acopăr toate armoniile și frecvențele pentru a ține loc de restul instrumentelor. Multă lume crede că avem backtrack-uri sau ceva asemănător, dar va garantez că este 100% live. Printr-o combinație de pedale de chitară și amplificatoare, ajutat de groove-ul fantastic de la tobele lui Jurjak, am reușit să ne găsim locușorul nostru pe scena de rock and roll de la noi. Personal am cochetat cu ideea de a cânta în doi, doar cu chitară și tobă încă din 2012 când am început cu Harlequin_Jack. Primele noastre concerte așa au fost. Iar 10 ani mai târziu, am evoluat odată cu tehnologia și posibilitățile materiale, mind set, atitudine, experiență și așa a luat naștere sound-ul The Schnitzels.

  Este o meserie foarte volatilă în care nu ai niciodată siguranță zilei de mâine, financiar în mod special. Dar sunt momente în care nimic pe lumea asta nu e mai frumos.

  Polifonic: Cânți de când lumea, și cred că am reușit să te prind live în toate formulele în care ai activat pe termen lung sau scurt. Câtă putere, răbdare și determinare are nevoie un artist să reziste atât de mult în meserie? 

  Narcis: Nu e ușor deloc. Vorba aia – Că să te lași de băut îți trebuie multă tărie. În primul rând cred că trebuie să fii oribil de încăpățânat, ambițios și ușor nebun. Am avut nenumărate momente în care am zis că mă las de această activitate și încă mai am. Am luat-o de la capăt de foarte multe ori. Am fost și foarte sus și foarte jos. Am avut momente în care mă simțeam regele planetei cât și momente în care mă simțeam ultimul om. Cumva cred că face parte din ceremonie. Este o meserie foarte volatilă în care nu ai niciodată siguranța zilei de mâine, financiar în mod special. Dar sunt momente în care nimic pe lumea asta nu e mai frumos. Fiindcă îmi place foarte mult ceea ce fac, nu simt niciodată că muncesc, chiar dacă este enorm de multă muncă. Câteodată poate fi epuizant, dar când te urci pe scenă sau creezi ceva, măcar pentru câteva momente, grijile și problemele vieții dispar și simți că faci parte din ceva mai mare ca tine. Tocmai de aceea zic că trebuie să fii un pic nebun că să îți iasă.

  Polifonic: După cum am mai spus în acest interviu, în câteva zile începe la Iași Rocanotherworld, și tu vei fi pe scenă cu Jurjak. Te-aș ruga să recomanzi pentru cititorii site-ului Polifonic cinci piese de la artiștii care sunt în line-up-ul de la Rocanotherworld 2024, și să-mi spui de ce le-ai ales.

  Narcis: Îmi plac multe piese de la toți artiștii de anul asta din lineup-ul Rocanotherworld și mi-e foarte greu să aleg doar 5, dar dacă chiar trebuie:

  1.    Asaf Avidan – Different Pulses

  Pentru că plâng de fiecare dată când ascult melodia asta. Este copleșitor de frumoasă.

  2.    K not K – Mechanical Turk

  Pentru că este una din trupele unice de la noi iar piesă asta mă  face să dansez prin casă singur indiferent de starea de spirit.

  3.    Roadkillsoda – Wake up

  Pentru că nu am auzit ceva mai „că afară” în materie de rock and roll. Sound, imagine, măiestrie, toate TOP!

  4.    Robin and the Backstabbers – SPNZRT

  Pentru că a deschis multe drumuri pentru alternativul și underground-ul de la noi atunci când a apărut. Odată cu piesa asta a început o nouă era în peisajul muzical românesc.

  5.    Alternosfera – Mută

  Pentru că are o combinație de ritm, groove, instrumentație și melancolie care pe mine mă unge la suflet

  Pregătim o eventuală reuniune Tourette Roulette (you heard it here first).

  Polifonic: Vara aceasta abia a început, și se anunță a fi una lungă, cu multe fest-uri și concerte. Ce-ai mai pregătit cu proiectele din care faci parte pentru vara asta? Pe unde mai cânți, și la ce surprize să ne așteptăm pe viitor?

  Narcis: Vara asta voi avea ocazia să particip cu diversele proiecte în care activez la cam toate festivalurile mele preferate, Electric Castle, Summer Well și bineînțeles Rocanotherworld se numără printre ele.

  Cu Jurjak promovăm în continuare noul album – Casa din Pădure, care a avut parte de un turneu prin 10 orașe anul acesta.

  Cu The Schnitzels am scos album anul trecut – PHANTASMAGORE care a avut și el parte de turneu. Anul acesta lucrăm la un live filmat frumos, un nou videoclip, câteva concerte în vara și în toamna și am început deja să scriem sau să definitivăm piese noi pe care de abia așteptăm să le scoatem la iveală.

  În rest mai am concerte cu We Singing Colors și LVX Machina și nu în ultimul rând pregătim o eventuală reuniune Tourette Roulette (you heard it here first).

  Foto – Rocanotherworld

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *